Stanje akademskih knjižnic na teritoriju Republike Makedonije - Zafirovski, Borko (Organizacija znanja, 2006)
Visokošolske knjižnice v Makedoniji nimajo enotne programske opreme za avtomatizirano procesiranje knjižničnega gradiva. Država še nima lastnega univerzitetnega izobraževanja knjižničarjev. Od eta 2005 dalje deluje v NUB Skopje Center virtualne knjižnice Makedonije, ki skrbi za razvoj sistema COBISS.MK v okviru integriranega regionalnega knjižničnega informacijskega sistema COBISS.Net. Vanj je vključenih vedno več državnih visokošolskih zavodov, interes pa izražajo tudi privatne univerze.
Keywords: avtomatizacija; COBISS.MK; knjižnične mreže; Makedonija; Republic of Macedonia; visokošolske knjižnice