Vrednote slovenskih teniških igralcev - Filipič-Jeras, Ksenija (Šport (Ljubljana), 2020)
Z raziskavo, izvedeno v letu 2016, smo želeli ugotoviti, katere so najpomembnejše vrednote slovenskih teniških igralcev. Zanimalo nas je tudi, ali obstajajo pomembne razlike v pojmovanju le teh glede na spol. Vzorec raziskave je predstavljalo 75 tekmovalcev obeh spolov, starih od 12 do 44 let. Anketiranci so ocenjevali pomembnost 68 trditev, ki so predstavljale razloge za ukvarjanje s športno dejavnostjo. Pomembnost razlogov so anketiranci ocenjevali s pomočjo Likertove pet točkovne lestvice. Na podlagi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da so anketiranci najviše ocenili vrednoto "rad zmagujem", ki temelji na tekmovalnosti. Sledita ji vrednoti "s športom bi rad dosegel športne uspehe" in "s športom bi rad napredoval na višjo raven uspešnosti", ki sta s prvo vrednoto in posledično s tekmovalnostjo v tesni vsebinski povezanosti. Najniže so bile ocenjene vrednote, ki poudarjajo pomen vpliva staršev in okolice na ukvarjanje s tekmovalnim tenisom. Povezanost med rangom vrednot fantov in deklet je bila visoka in statistično značilna pri eno odstotnem tveganju (p < 0.01). Na splošno se vrednotenje moških ni razlikovalo od žensk.
Keywords: gender; spol; sport; šport; tenis; teniški igralci; tennis; tennis players; values; vrednote