Družinska (ne)harmonija ob računalniških zaslonih - Oblak, Tanja (Družboslovne razprave, 2009)
Značilnost sodobnih komunikacijskih tehnologij je njihova naraščajoča prisotnost v naših domovih. Zato so pomemben dejavnik konstituiranja zasebnosti, po drugi strani pa se vse bolj domestificirajo. Proces domačenja zahteva analizo vzrokov, motivov in vzorcev prisvajanja komunikacijskih tehnologij. Namen prispevka je poiskati tipične družinske odzive na vstop in uporabo računalnika v slovenskih domovih ter ujeti morebitne generacijske razlike. S pomočjo osebnih intervjujev s starši in mladoletniki v slovenskih družinah ugotavljamo, da je ključni dejavnik, ki je računalniku kot sodobnemu družinskemu aparatu dodal mnoge pomene, njegova internetna razsežnost, ki je razširila komunikacijski in družbeni značaj računalniške tehnologije. Računalniku, sprva le službeni ali igralni škatli, se danes pripisujejo novi pomeni: ni le naložba v prihodnost in podaljšek starševskega dela , pač pa ima več, tudi izključevalnih vlog: lahko je vsiljivec in škodljivec ali tolažnik in orodje za vse . V ozadju teh razlik so generacijski razkoraki: mladim računalnik v sferi doma pomeni most, ki različne strukture vsakdanjega sveta tesno povezuje, medtem ko ga starši razumejo kot novo dezintegrativno točko v družinskem življenju.
Keywords: Communication technology; Komunikacijska tehnologija; Informacijska tehnologija; Information technology; Družina; Family; Privacy; Zasebnost; Generacije; Generations; osebni računalniki; medgeneracijski odnosi