"Druga materinščina" ali zakaj so nekatere stvari "neprevedljive" - Toroš, Ana (Jezik in slovstvo, 2011)
Članek obravnava problematiko dvojezičnosti in medkulturnosti, ki se razodeva v usodi glavnih romanesknih junakov, Bubija v romanu Lojzeta Kovačiča Prišleki (2. del) in Aljoše v romanu Andreia Makina Francoski testament. Pri tem išče stičišča in razhajanja v njunem sprejemanju in razumevanju "vmesnega položaja" med dvema narodoma. Poseben poudarek daje njuni refleksiji "druge materinščine" oziroma "starega maternega jezika" in posledično iskanju ustreznega literarnega jezika.
Keywords: Kovačič, Lojze, 1928-2004; Makine, Andrei, 1957-; bilingualism; dvojezičnost; medkulturnost; prevajanje; translation; Slovene literature; slovenska književnost; francoska književnost; French literature; Kovačič, Lojze: Prišleki; primerjalne študije