Intervju z dr. Francem Pedičkom o "minulem delu" - Pediček, Franc (Šolsko polje, 2006)
Na začetku intervjuja dr. Pediček govori o učiteljih, šolanju in pedagoško teoretskih obravnavah. Govori tudi o svoji osebni izkušnji z drugega posveta slovenskih pedagogov na Bledu, ki je bil nekakšna prelomnica v njegovem pedagoško-teoretskem delu. Nadalje omenja svoje številne objave, govori pa tudi o direktorovanju na Pedagoškem inštitutu. Izpostavljena so tri velika problemska področja, ki izstopajo v delu intervjuvanca: šolsko svetovalno delo, pedagoška teorija z antropološko usmerjenostjo in teorija terminologije v znanosti s poudarkom na pedagogiki, ki so v nadaljevanju tudi podrobneje predstavljena. Na koncu intervjuja je kot zaključek Pedičkovega pedagoškoteoretskega dela omenjena še študija Paradigme slovenske pedagogike. Prikaz ideoloških nasprotij in obravnavanih vprašanj v slovenski pedagogiki 1945-1988, ki je izzvala njegov drugi politično-idejni spor, ki pa ni bil tako politično nevaren kot blejski.
Keywords: Pediček, Franc, 1922-; biografije; pedagogika; pedagogy; intervjuji