Between dualism and integration - Durnik, Mitja (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2012)
Predstavljena sta dva različna pristopa k razvoju marginalnih skupin. Prvi, ekonomski razvoj skupnosti ima pomembno vlogo pri razvoju marginalnih skupin v Kanadi in predvideva sorazmerno vlogo države pri razvoju marginalizirane skupnosti. Drugi, Nacionalni program ukrepov za Rome Vlade RS v obdobju 2010-2015, pa predstavlja kompleksno vseobsegajočo vladno strategijo, ki skuša odgovoriti na akutne probleme nerazvitosti na območjih, kjer živijo Romi.Vendar pa ne obstaja enovit odgovor, na kakšen način in na katerem nivoju naj država sooblikuje razvojne politike, vendar pa je dejstvo, da obstoječa razmerja moči v veliki meri določajo možnosti za bolj ali manj radikalno družbeno akcijo.
Keywords: Slovenia; Slovenija; Canada; Kanada; Romi; marginalizirane skupine; staroselci