O pomenu Antona Melika za slovensko geografijo - Gams, Ivan (Geografski vestnik, 2006)
Prvi slovenski učitelj geografije na mladi ljubljanski univerzi po 1. svetovni vojni (1927-1966), Anton Melik (1890-1966), je poleg mnogih drugih razprav objavil tudi dve monografiji Slovenije, prvo v dveh knjigah (leta 1935 in leta 1936 na skupno 719 straneh) in drugo v eni knjigi (leta 1963 na 517 straneh), pred tem pa štiri knjige o posameznih delih Slovenije v letih 1954, 1957, 1959 in 1960 na skupno 2861 strani. Od vseh dosedanjih slovenskih geografov je dosegel najvišja priznanja znanstvenih in državnih ustanov. Kljub temu so leta 2006 študenti zadnjega letnika Oddelka za geografijo Filozofska fakultete Univerze v Ljubljani v anketi Melikovim publikacijam pripisali predvsem zgodovinsko vrednost za slovensko geografijo. Ta članek razpravlja o vzrokih za tako mnenje in navaja kot primer nekaj Melikovih ugotovitev, ki so pomembne tudi za sedanjo geografijo. Značilno je, da je v tujini o Antonu Meliku poročal le Thomas Colin v reviji Geographers Bibligraphical Studies 9 leta 1985.
Keywords: Melik, Anton, 1890-1966; slovenska geografija; slovenski geografi; znanstvenoraziskovalno delo