The accuracy of chest sonography in the diagnosis of small pleural effusion - Kocijančič, Igor (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Namen raziskave je bil opredeliti zanesljivost ultrazvočne preiskave plevralnega prostora v radiološki diagnostiki malih plevralnih izlivov. Bolniki in metode. Pri bolnikih, ki so bili zaradi različnih vzrokov napoteni na ultrazvočne preiskave trebuha in/ali plevralnega prostora, sem iskal ultrazvočne značilnosti plevralnih izlivov. Med januarjem 1997 in januarjem 2000 sem v raziskavo vključil 69 bolnikov. Pri 52 bolnikih sem našelizliv, ki ni presegal debeline 15 mm; ostali so predstavljali kontrolno skupino. Takoj zatem smo vsem naredili rentgenske posnetke prsnih organov stoje v postero-anterioriorni smeri in leže na boku v fazi izdiha. Rezultati. Pozitivna napovedna vrednost ultrazvočne preiskave plevralnega prostora v diagnostiki malih plevralnih izlivov je 92% primerjalno z radiološkima preiskavama. Povprečna debelina plašča tekočine je bila ultrazvočno 9,2 mm in 7,6 mm na posnetkih leže na boku v fazi izdiha (P<0.01). Zaključki. Ultrazvočna preiskava plevralnega prostora kaže visoko stopnjo zanesljivosti vdiagnostiki malih plevralnih izlivov in lahko ustrezno nadomesti rentgenske posnetke leže na boku.
Keywords: diagnostika; Napovedna vrednost testov; Pleural Effusion; Plevralni izliv; Predictive Value Of Tests; Radiography; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika