La classification des particules en français et en slovene - Smolej, Mojca (Linguistica (Ljubljana), 2007)
Članek se ukvarja s primerjavo obravnave in razumevanja besedne vrste členkov v francoskem in slovenskem jezikoslovju. Po pregledu nekaterih jezikoslovnih del, kot so npr. Slovenska slovnica, Le bon usage in La grammaire méthodique du français, se osredotoča na različne morfosintaktične pristope obravnave preučevanih leksemov v omenjenih priročnikih. Za natančnejši prikaz skladenjskih in pomenskih razlik, pa tudi razlik med samima jezikoma, so navedeni nekateri primeri rabe členkov in njihovih prevodov v literarnih delih Alamut avtorja Vladimira Bartola, Spopad s pomladjo Borisa Pahorja in Jutri čez Jordan Alojza Rebule.
Keywords: členek (ling.); francoščina; French; primerjalno jezikoslovje; Slovene; slovenščina