O eseju kot eni izmed uprizoritvenih umetnosti - Pfister, Manfred (Primerjalna književnost, 2005)
Namesto splošne priročniške definicije eseja kot "kratkega, po naravi reflektivnega ali deskriptivnega, po tonu pa jasnega proznega dela" se avtor opredeljuje za definicijo, ki upošteva Montaigneva razmišljanja o tej literarni zvrsti. Neko besedilo je esej toliko, kolikor si z Montaignevimi eseji deli tiste pomembne značilnosti, ki jih je izrecno poudaril in tematiziral.
Keywords: Montaigne, Michel de, 1533-1592; literarne zvrsti; esej; uprizoritvene umetnosti