Kratka kronologija osamosvojitve Republike Slovenije - Pelikan, Egon (Acta Histriae, 2003)
Na podlagi nekaterih omenjenih gradiv smo pripravili kronologijo slovenske osamosvojitve, upoštevajoč predvsem nesporna dejstva, ki jih lahko izpeljemo iz stanja v slovenski historiografiji danes. Ta naj bralcu zbornika omogoči časovno orientacijo ob prebiranju posameznih referatov. V kratki kronologiji predstavljamo glavna dejstva osamosvojitve in ob tem opozarjamo na tiste elemente (zunanjepolitične, notranjepolitične, vojaške itd.), ki so ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let pogojevali doseganje samostojnosti in suverenosti Republike Slovenije. Seveda se nam ob tem takoj postavljata tako vprašanje, kateri dogodki so bili zares prelomnega značaja, kakor tudi vprašanje, od kdaj bi časovno lahko šteli dogodke oziroma procese, ki so privedli do osamosvojitve. Najbrž bodo na ta vprašanja vsaj deloma odgovorili tudi referati udeležencev znanstvenega posveta.
Keywords: 1988/1992; Demos; Jugoslavija; osamosvojitev Slovenije; politika; Slovenija; stranke; vojna