Suradnja SAZU i Metropolitanske knjižnice - Budin, Branka (Knjižnica, 2006)
V Metropolitanski knjižnici že tristo let hranimo knjižno gradivo Valvazorjeve knjižnice in zbirko grafik, ki jo je koncem 17. stoletja lastnik prodal zagrebškemu nadškofu Aleksandru Ignaciju Mikuliću. Slovenski, hrvaški in evropski kulturni javnosti je predstavljena v obliki knjižnega kataloga: "Bibliotheca Valvasoriana" iz leta 1995, v kratkem pa bo izšel še katalog: "Iconotheca Valvasoriana" (faksimile, 17 zvezkov) iz Valvazorjeve zbirke grafik. V Valvazorjevi knjižnici najdemo veliko zanimivih vsebin, ki jih lahko posamično in primerjalno obravnavamo na različne načine. Lahko bi izbrali grafike in risbe, jih strokovno proučili in primerjali, vendar znanstvene projekte raje prepustimo profesionalcem ali mlajšim generacijam, ki uporabljajo nove medije. Verjamem, da bo projekt "globalizacije" prispeval boljše rezultate, ljubitelji pisane besede in strokovnjaki pa dovolj potrpežljivosti in znanja pri ohranjevanju starih knjig in umetnin. Možnost preverjanja informacij v katalogih domačih in tujih knjižnic ter dostopnost referenčne literature, bo omogočila boljšo in hitrejšo računalniško obdelavo knjižnega in umetniškega gradiva. Valvazorjevi knjižnici in zbirki grafik v Metropolitani (zakladnici pisane besede) se moramo zahvaliti, da lahko slovenskemu in evropskemu kulturnemu prostoru ponudimo pomembne informacije o začetkih tiskane besede, bakrorezih, knjižnih ilustracijah in zgodovini tiskarstva. Gradivo vsebuje redke primerke največjih evropskih tiskarnin potrjuje sporočilo iz Theatrum Europaeum:" ... iz preteklosti se učimo za prihodnost!"
Keywords: faksimile; grafične zbirke; Ljubljana; Metropolitanska knjižnica; rokopisi; Slovenian Academy of Sciences and Arts; Slovenska akademija znanosti in umetnosti; Valvasor, Janez Vajkard, 1641-1693; Zagreb; znanstvene knjižnice