Changing ethics in American media - Foster, Leigh (Teorija in praksa, 1994)
Danes se ameriški novinarji soočajo z etično dilemo. Z zmanjševanjem denarja in razpoložljivostjo novih agresivnih tehnologij so odločitve glede medijskih novic bolj in bolj pod vplivom imperativa časopisov, da si povečujejo naklado in televizijskih družb, da si izboljšujejo kompetitivno pozicijo. Zato se pritiska na novinarje, da se poslužujejo etično vprašljivih prijemov kot npr. sprejemanje raznih sumljivih finančnih in drugih pomoči, poročanje o zadevah, kjer novinarji niso nepristranski, zloraba privatnosti, prikrojevanje nove ali celo delno izmišljene itd. Ali lahko novinar z lažjo pridobi zaupanje posameznikov ali institucij, potem pa javno razkrije zlorabe in korupcijo vezane nanje? Ali je to legalno, etično?
Keywords: United States of America; ZDA; novinarska etika; poklicna etika; mass media; množični mediji; novinarji