Assessment of Dau Tieng reservoir water quality using standard criteria combined with remotely sensed images - Tran Thi, Van (Geodetski vestnik, 2023)
Kakovost vode (WQ) je skrb vseh, zato je treba sprejeti sanacijske ukrepe za zaščito človeških življenj. V tem prispevku je predstavljena ocena kakovosti površinskih voda na podlagi indeksa kakovosti vode (WQI) po vietnamskem standardu QCVN 08-MT:2015/BTNMT v kombinaciji s satelitskimi podatki za zbiralnik Dau Tieng. Metoda izvajanja temelji na korelaciji vseh kazalnikov kakovosti vode s spektralnimi značilnostmi satelitskih posnetkov za oblikovanje regresijske funkcije, ki simulira prostorsko porazdelitev celotnega rezervoarja. Uporabljeni so bili satelitski posnetki Sentinel-2A z odsevnimi pasovi v vidnem in bližnjem infrardečem (NIR) spektralnem območju. Regresijske funkcije so pokazale, da je korelacija kazalnikov WQ povezana s posameznimi pasovi, razmerja med pasovi pa vključujejo modre in NIR, rdeče/modre, zelene/modre ter NIR/modre pasove. Rezultati simulacije prostorske porazdelitve WQI so pokazali, da je voda v rezervoarju Dau Tieng večinoma onesnažena, pri čemer je indeks WQI v razponu od 0 do 50. Namakalni sistem Dau Tieng ima pomembno vlogo v sistemu distribucije vode za provinco Tay Ninh in pomembno južno gospodarsko regijo. Zato je treba pred njegovo morebitno uporabo za oskrbo gospodinjstev z vodo sprejeti ustrezne ukrepe za čiščenje.
Keywords: correlation; korelacija; kvaliteta vode; regresija; regression; spectral band; sprektralni pas; water quality; WQI