Meritve uspešnosti knjižnic in študij bibliotekarstva - Žaucer, Matjaž (Knjižnica, 1998)
V članku je prikazan pomen vrednotenja in meritev uspešnosti delovanja knjižnic. Opisana je meritev srednjega časa dostave dokumentov iz zaprtega skladišča v eni knjižnici po metodologiji standarda ISO 11620. Nadalje so prikazani pomen kreativnega reševanja problemov v tranzicijskem času knjižnic ob hitrem razvoju tehnologije in primeri izkoriščenih priložnosti v nekaterih tujih knjižnicah. Na koncu je opisana povezava timskih meritev uspešnosti delovanja knjižnic s kreativnim reševanjem problemov pri seminarskih nalogah študentov bibliotekarstva. Podani so rezultati merjenja srednjega časa iskanja dokumentov v prostem pristopu z analizo stanja in nekaterimi predlogi študentov za izboljšave.
Keywords: Knjižnice; Uspešnost poslovanja; Evalvacija