Maister in Narodna vlada SHS v Ljubljani - Perovšek, Jurij (Studia Historica Slovenica, 2025)
Razprava obravnava odnos med generalom Rudolfom Maistrom in Narodno vlado SHS v Ljubljani (Narodna vlada) v letih 1818–1919. Opira se na primarno arhivsko gradivo, znanstveno objavo virov, muzealsko in bibliotečno gradivo ter znanstveno literaturo. Odnos med Maistrom in vlado je imel različne stopnje. Na eni strani so bile generalove odločitve, ki jih je v glavnem mimo običajnih uzanc vodila dejavna skrb za slovensko narodno preživetje in nasproti Avstriji uveljavitev Slovencev s pripadnostjo novi državi. Na drugi strani je bila Narodna vlada, ki poroka za rešitev razmejitvenega vprašanja ni videla v samolastnih slovenskih dejanjih, ampak je verjela v pravičnost predstoječe mirovne konference, Wilsona in antantno diplomacijo. Maistru je sledila z zamikom, sčasoma pa so se odnosi med Maistrom in Narodno vlado bolj ali manj uskladili
Keywords: Celovec; Klagenfurt; Lower Styria 1918–1919; Maister, Rudolf; Maribor; mobilizacija; mobilization; narodna vlada; Narodna vlada SHS v Ljubljani; National Government of the State of Slovenes, Croats, and Serbs in Ljubljana; prevzem oblasti; Schutzwehr; Spodnja Štajerska 1918–1919; takeover of power