The "recognition turn" in critical theory as a communication theory for peace - McLuskie, Ed (Javnost (Ljubljana), 2007)
Teorija komunikativnega delovanja je manj povezana z idejo miru kot s kultiviranjem infrastrukture za demokratično interakcijo. Teorijo zaznamuje tudi refleksivna in zgodovinska pozornost njeni oddaljenosti od prakse, s čimer se teorija povezuje s kritično diagnozo obdobja. Take povezave so izziv za delovanjski pogled na mir kot kritični projekt, usmerjen k racionalnemu diskurzu. Članek proučuje prispevke teorije komunikativnega delovanja, pri čemer izhaja iz ene izmed njenih temeljnih predpostavk, vzajemnega priznavanja. S proučevanjem vključenosti te teme v artikulacije demokratičnegain racionalnega diskurza članek ponuja osnovo za teorijo kot komunikativno osnovo za idejo miru ter za nadaljevanje in razvoj mirovnih študij.
Keywords: komuniciranje; communication; ethics; etika; mir; mirova kultura; nenasilje