Managing change in academic library - Prokopčik, Marija (Knjižnica, 2013)
Namen: Glavni namen članka je ugotoviti, katera so najpomembnejša področja dejavnosti visokošolske knjižnice, ki vplivajo (ali bi lahko vplivala) na večjo vlogo knjižnice kot partnerja v akademskem okolju kot tudi oceniti, katere sedanje oziroma prihodnje aktivnosti Univerzitetne knjižnice iz Vilniusa (VUL) lahko povečajo partnersko vlogo knjižnice v univerzitetnem okolju v Vilniusu. Metodologija/pristop: Analiza strokovne literature s področja bibliotekarstva in informacijske znanosti v zadnjih petih letih kaže temeljne trende razvoja visokošolskih knjižnic, inovativne spremembe in izzive - partnerstvo pri odprtem dostopu, upravljanje z raziskovalnimi podatki, podporo razvoju, ocenjevanje razvoja, znanstveno raziskovanje; omogoča tudi, da ocenimo posamezno knjižnico ter tako ugotovimo, ali in v kolikšni meri VUL sledi tem trendom razvoja. Rezultati: Ugotovili smo, da VUL prispeva k zagotavljanju odprtega dostopa, sodeluje z Univerzo v Vilni in akademskim okoljem v Litvi pri projektih upravljanja raziskovalnih podatkov, izvaja bibliometrične raziskave, sodeluje pri zagotavljanju podpore za raziskovalno delo, promovira znanstveno raziskovanje v knjižnici in prispeva k oblikovanju razvojnega potenciala knjižnice. Omejitve raziskave: Članek temelji na analizi le ene visokošolske knjižnice (VUL) in njene dejavnosti in namerno ne obravnava knjižnice kot prostora za komuniciranje ter njene vloge pri podpori učenju, nudenju strokovne pomoči pri organizaciji znanstvenih dogodkov, izboljšanju informacijske in medijske pismenosti. Izvirnost/uporabnost raziskave: Prepoznavanje skupnih trendov razvoja v določeni knjižnici in njihova uporaba v praksi sta lahko koristna tudi pri načrtovanju strateških sprememb in (ali) njihovem uresničevanju tudi v drugih knjižnicah.
Keywords: visokošolske knjižnice; odprt dostop; podpora raziskovanju; upravljanje podatkov; ocenjevanje raziskovalnega dela; upravljanje sprememb