Zaton klasičnega šolstva - Hriberšek, Matej (Keria (Ljubljana), 2006)
Dejavniki, ki so negativno vplivali na razmere v klasičnem šolstvu v obdobju pred 2. svetovno vojno, so se po vojni še okrepili. Klasični jeziki so postali novemu režimu in njegovim zahtevam na področju šolstva odveč. Iz leta v leto spreminjajoči se položaj latinščine in grščine je dajal slutiti, da se pripravljajo korenite spremembe, in to v škodo klasični izobrazbi.
Keywords: 1945/1958; classical philology; klasična filologija; klasična izobrazba; Slovenia; Slovenija; zgodovina šolstva