Ali je Slovenija res pomorska država - Pavliha, Marko (Podjetje in delo, 2024)
Avtor odgovarja na naslovno vprašanje pritrdilno, da je Slovenija vselej bila obalna in pomorska država. Takšno stališče podkrepi z geografijo, državnim grbom, slovenskim pomorskim izročilom in pomorsko identiteto, tradicijo pomorskega izobraževanja, pomorskim pravom, ekonomijo in ekologijo ter evro-slovenskim pomorstvom. Hkrati ugotavlja, da je Slovenija premalo pomorsko usmerjena, saj je zapravila premnogo sijajnih dosežkov in priložnosti, toda na napakah se lahko marsikaj naučimo in poskrbimo za boljšo pomorsko prihodnost.