Music becomes emotions - Onič, Tomaž (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Glasbo Alexa Northa v filmski različici Tramvaja poželenje, ki je že v času nastanka zbudila pozornost, lahko z današnje perspektive brez skromnosti označimo za legendarno. Iz naslovov šestnajstih pesmi filmske glasbe je mogoče razbrati, da se glasba nanaša na dramske osebe, kraj dogajanja, glavne motive, osrednje dogodke in miselna stanja; filmsko glasbo bi v tem smislu torej lahko imenovali vseobsegajočo in vseprisotno v zgodbi. Ta vidik je zelo drugačen v primeru ugledališčenja iste drame leta 2008 v SNG Maribor, kjer se zdi glasba, ki jo je skomponiral oz. izbral Hrvoje Crnić Boxer, osredinjena skoraj izključno na glavno osebo. Predstava se odvija okoli Blanche in bi jo bilo mogoče interpretirati kot psihoanalitično študijo igre skozi njeno podzavest. Analiza glasbe teh dveh zelo različnih si produkcij Williamsove drame odpira nove vidike interpretacije tega kompleksnega odrskega in filmskega dela iz literarne tradicije ameriškega globokega Juga.
Keywords: drama; film; glasba; music; uprizoritve; Williams, Tennessee: Tramvaj Poželenje