Mentalna podoba človeka v slovenskih, nemških in madžarskih primerjalnih frazemih - Fabčič, Melanija (Slavistična revija, 2014)
Prispevek obravnava medjezikovna ekvivalenčna razmerja med primerjalnimi frazemi v treh sosedskih jezikih: slovenščini, nemščini in madžarščini. V ospredju raziskave je kontrastivna analiza primerjalnih frazemov, v katerih se zrcalijo mentalne lastnosti človeka. Predpostavljamo, da je delež ekvivalentnih primerjalnih frazemov pri sosedskih jezikovnih skupnostih precej velik zaradi skupne kulturne dediščine in enakih/podobnih objektivnih zunajjezikovnih izkušenj.
Keywords: frazemi; frazeologija; German; Hungarian; madžarščina; mentalne lastnosti; nemščina; phraseology; Slovene; slovenščina