Tribokemijske spremembe med jeklom in keramiko v fretinških razmerah - Kalin, Mitjan (Strojniški vestnik, 2001)
Tribokemijske reakcije med keramiko in kovinami so se mnogokrat izkazale kot ključni dejavnik pri določanju obrabnih in tornih značilnosti v različnih drsnih in fretinških razmerah. Tudi v naši raziskavi fretinške obrabe med jeklom in keramiko iz silicijevega nitrida, se je potrdilo, da so bile tribokemijske reakcije odločujoče za odziv sistema tako v suhih kakor z oljem mazanih razmerah. Posledica tega so povsem spremenjene tribološke lastnosti površin, ki pa hkrati določajo obrabne in torne lastnosti. V tem prispevku obravnavamo različne vplive na novo nastale tribološke površine na temelju eksperimentalnih rezultatov o mikrostrukturnih spremembah, faznih premenah, različnih termodinamičnih izračunih in izračunih trenutnih temperatur ter preskusih statičnih spojev materialov, v katerih smo izolirali kemijsko obrabo pri nadzorovanih mehanskih in termičnih parametrih. Izkazalo se je, da so lahko ekstremno visoke temperature odločilne za tribokemijske reakcije tudi v primerih zelo majhnih relativnih hitrosti, za katere običajno menimo, da dosegajo le nizke temperature. V prispevku tudi pojasnjujemo, zakaj prihaja do razlik med opažanji pojavov na površinah z makro in mikro vidika.
Keywords: fretting; temperature; jekla; tribokemija; tribologija; freting obraba; jeklo; keramika; ceramic