Influence of higher manganese content in hot metal on lining - Pihura, Derviš (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Tekoči grodelj z zvišanim manganom (do 4%) negataivno vpliva na ognjevzdržno obzidavo talilnih agregatov za izdelavo jekla in zmanjšuje življensko dobo teh agregatov. Mangan ali oksid mangana v žlindri reagira s CaO in MgO iz dolomitne obloge. MnO deluje kot topilo in katalizator različnih procesov. Na ta način se ognjevzdržna obloga in opeka razkrajata in razpadata. Razpad ognjevzdržnega materiala je predvsem posledica kemičnih reakcij med MnO in ognjevzdržnim materialom. Zaradi tega so nujni ukrepi za pripravo tekočega grodlja.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: grodelj; mangan; žlindra; obloge; ognjevzdržni materiali