Exploring the bright side of contemporary global capitalism - Žažar, Krešimir (Teorija in praksa, 2015)
Glavni namen tega članka je preučiti demokratičen in vključujoč potencial kreativne ekonomije, ki temelji na intenzivni rasti in razširjeni dostopnosti informacijskih ter komunikacijskih tehnologij. Toda možnosti za realizacijo tega participativnega potenciala so tesno povezane z nekaj sklopi socialnih vprašanj. Poleg razprave o petih sklopih socialnih fenomenov (tip izobraževanja, organizacijska struktura, značilnosti socialno-kulturnega miljeja, odnosi moči in usklajevanje javnih interesov ter utilitarne ekonomske logike) v članku razpravljamo še o temeljnih tipih skeptičnih odzivov na inkluziven potencial analiziranih ekonomskih sistemov. V sklepnem delu poudarjamo nalogo družboslovcev pri skrbnem raziskovanju sodobnega socialno-ekonomskega razvoja.
Keywords: Družbena vključenost; družbeni razvoj; Economic sociology; Ekonomska sociologija; ekonomski razvoj; Informacijska tehnologija; Information technology; Social inclusion