Romantika in nacionalni pesniki na evropskih obrobjih - Juvan, Marko (Primerjalna književnost, 2011)
Članek je uvod v tematski sklop razprav Egilssona, Dovića in Helgasona. Oriše historiat in kontekst projekta "Kulturni svetniki evropskih nacionalnih držav", v katerem so nastale. Na kratko označi še metodološko zaledje projekta - transnacionalno komparativistično analizo narodotvornih procesov v perifernih evropskih literarnih sistemih.
Keywords: Prešeren, France, 1800-1849; Hallgrímsson, Jónas, 1807-1845; nacionalni pesniki; nacionalni literarni kanon; Romanticism; romantika; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; islandska književnost; islandska poezija; primerjalne študije