An exploratory study of innovation in Croatia after independence - Dabić, Marina (Naše gospodarstvo, 2009)
Eden od glavnih virov ekonomske rasti je uspešen razvoj in uporaba novega znanja in inovacij za proizvode, procese in podporne sisteme znotraj organizacij. Članek empirično preverja inovacijske dejavnosti pri hrvaških izvoznikih. Pregledali smo inovacijske aktivnosti zadnjih petih let. Začetno pomanjkanje inovacij v zgodnjih devetdestih letih primerjamo z njihovo eksplozivno rastjo danes. Vzroke za to razložimo v okviru institucionalne teorije, saj je Hrvaška tranzicijsko gospodarstvo, ki je bilo v preteklosti socialistično. Rezultati kažejo, da je dejansko inovativnih malo podjetij. Inovacije uporabljajo za doseganje boljše učinkovitosti in višje kakovosti izdelkov. Naši rezultati tudi kažejo, da so večja podjetja bolj inovativna od manjših.
Keywords: Croatia; Hrvaška; economy; gospodarstvo; inovacije; inovacijska dejavnost; knowledge; znanje; ekonomska rast; ekonomski razvoj