Razvoj kognitivnih intervjujev kot metode predtestiranja anketnih vprašalnikov - Mohorko, Anja (Teorija in praksa, 2013)
Raziskovalci izboljšujejo kakovost anketnih vprašanj s testiranjem pred njihovo uporabo v anketi. Med metodami predtestiranja, ki so v zadnjih tridesetih letih pridobile pomen, so metode kognitivnega laboratorija, med katerimi nas podrobneje zanimajo kognitivni intervjuji. Njihov osnovni namen je preučevanje miselnih procesov med procesom odgovarjanja na anketna vprašanja. V članku naredimo pregled razvoja metod kognitivnega laboratorija in tehnik kognitivnega intervjuja, pregledamo klasifikacije teh metod in jih kritično ovrednotimo. S sistematičnim ovrednotenjem ugotavljamo ključne pomanjkljivosti pri razvoju in uporabi metod kognitivnega laboratorija.
Keywords: ankete; Družboslovne ankete; Interviews; Intervjuji; kognitivni intervju; kvaliteta; Methodology; Metodologija; miselni procesi; Social surveys; Testing; Testiranje