The mystery of Sacrae cantiones (Nuremberg 1597) - Gancarczyk, Paweł (De musica disserenda, 2007)
Zbirka skladb Jacobusa Handla - Gallusa z naslovom Sacrae cantiones se je ohranila samo v enem izvodu, in to v Gdansku in Varšavi. To ni bila nova izdaja, temveč le ponatis četrtega zvezka skladateljevega monumentalnega dela Opus musicum, tiskanega v Pragi leta 1590, s spremenjeno naslovnico. Avtor razprave navaja razloge, ki kažejo na to, da je delo Sacrae cantiones nastalo na pobudo Georga Handla, skladateljevega brata in tiskarja, ki je na ta način upal povečati možnosti prodaje preostalih izvodov zbirke Opus musicum, ki so po skladateljevi smrti ostali še neprodani.
Keywords: Gallus, Jacobus, 1550-1591; Handl, Georg; glasbeno tiskarstvo