Polarni sij - Zaplotnik, Jaka (Matrika, 2019)
V tem članku je fizikalno pojasnjen nastanek polarnega sija. Uvodna poglavja predstavijo zgodovino raziskovanja tega pojava, osnovno fiziko plazme in gibanje nabitih delcev v magnetnem polju. Sledi opis Sončevega vetra in zgornje plasti zemeljske atmosfere - ionosfere. Osrednji del članka obravnava magnetno polje in značilna območja plazme v okolici Zemlje, transport plazme v atmosfero in svetlobo polarnega sija. Zaključna poglavja predstavijo napovedovanje polarnega sija, polarni sij na drugih planetih in nekatere sodobne raziskave s tega področja fizike.
Keywords: aurora; Earth ionosphere; Earth magnetic field; fizika plazme; napovedovanje; physics of plasmas; polar lights; polarni sij; solar wind; Sončev veter; Zemljina ionosfera; Zemljino magnetno polje