"La novela en el tranvía" - Escalera Cordero, Matías (Verba hispanica, 2020)
Po bežni analizi kratke zgodbe La novela en el tranvía (Roman v tramvaju) članek ponuja razmislek - ne gre toliko za stališče akademske kritike, temveč bolj za stališče romanopisca (avtorja) - o argumentih v prid Galdósovega načrta, da v romanih zgodovinsko sedanjost prikaže kot lastno. Gre za dejstvo, ki ga malokrat upoštevamo ali je sploh zanemarjeno, in sicer da se v Galdósovem pripovednem delu narativna orodja in pristopi niso vedno prilagajali omejevalnemu modelu meščanskega realističnega romana 19. stoletja, kot so želeli videti ali v kar so nas prepričevali modernistični sodobniki, predstavniki Generacije 98 in pozneje avtorji v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot je bil Juan Benet. In ne gre samo za njegovo zadnje obdobje iz časa romana El caballero encantado (Začarani vitez), temveč že za prejšnje romane, kot je El amigo Manso (Prijatelj Manso), ali dela na samem začetku, kot je ta kratka zgodba. Dejstvo je, da Galdós svoje ustvarjanje že zelo zgodaj odpira nerealističnim, se pravi fantastičnim in simboličnim elementom.
Keywords: fantasy; fantazija; kratke zgodbe; Pérez Galdós, Benito; realistic novel; realistični roman; simbolizem; Spanish literature; symbolism; španska književnost