The generational tourist - Gorenak, Mitja (Mednarodno inovativno poslovanje, 2025)
Namen prispevka –Namen prispevka je raziskati povezanost med generacijskimi vrednotami in izbiro turističnega produkta. Prispevek naslavlja znanstveni problem, kako družbeno-zgodovinske izkušnje vplivajo na vedenje potrošnikov v turističnem sektorju. Cilj je prepoznati značilne vzorce med generacijami Baby boom, generacijo X in generacijo Y, ki vplivajo na potovalne preference, vključno z občutljivostjo na ceno, dolžino potovanja, slogom potovanja ter želeno stopnjo avtonomije.Raziskovalna metodologija –Uporabljena je bila dvostopenjska raziskovalna metodologija. V prvi fazi je bila na podlagi kataloga potovanj sodelujoče turistične agencije oblikovana kodna knjiga. Potovanja so bila kategorizirana glede na sedem značilnosti, kot so vrsta, dolžina in stopnja avtonomije. V drugi fazi je bil z uporabo programa SPSS 24 analiziran nabor podatkov 9605 potnikov. Generacijske skupine so bile določene glede na starost, opravljene pa so bile korelacijske in križne analize, da bi odkrili pomembne vzorce.
Keywords: consumer behaviour; generacijske skupine; generacijske vrednote; generational cohorts; generational values; izbira turističnega produkta; potovalne preference; potrošniško vedenje; tourism product selection; travel preferences; Turisti; Turizem