Republika Slovenija v postopkih kolektivne pritožbe - Tičar, Luka (Delavci in delodajalci, 2021)
Avtor v prispevku poudari izjemen pomen sistema kolektivnih pritožb, unikatnega nadzornega mehanizma nad spoštovanjem MESL. Nato pa oriše položaj Slovenije v treh postopkih, v katerih se je do sedaj znašla sama. Ugotovljene so bile kršitve pravice do nastanitve po 31. členu MESL, pravic otrok in mladostnikov do ustreznega socialnega, pravnega in ekonomskega varstva po 17. členu MESL in pravice do enakega plačila moških in žensk po 4. in 20. členu MESL. Prvi dve kršitvi sta bili odpravljeni, medtem ko je v tretjem primeru Odbor ministrov svoje priporočilo sprejel marca 2021 in uradnega odziva Slovenije še ni. Ker gre za pomembne usmeritve, bo reakcija nujna in potrebna.
Keywords: collective complaint; Committee of Ministers; corporal punishment; enako plačilo moških in žensk; equal pay of men and women; kolektivna pritožba; odbor ministrov; pravica do nastanitve; right to housing; telesno kaznovanje