Literacy development in course books for teaching English in the second cycle of Slovenian primary school - Dagarin Fojkar, Mateja (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Poučevanje branja ter razvijanje opismenjevanja v maternem in v tujih jezikih je v zadnjih letih bolj poudarjeno kot nekdaj. V teoretičnem delu članka je tako predstavljena pismenost in njena vloga v Skupnem evropskem jezikovnem okviru. Pismenost je del jezikovnih zmožnosti (še posebej fonološke, pravopisne in pravorečne zmožnosti), ki jih moramo usvojiti za uspešno sporazumevanje. Angleščina je za razliko od slovenščine jezik z zapleteno ortografijo, zato razvijanje opismenjevanja v angleščini slovenskim učencem pogosto povzroča težave. V empiričnem delu članka je predstavljena analiza učbenikov za učenje angleščine v drugem obdobju osnovne šole z vidika razvijanja opismenjevanja, s poudarkom na analizi fonološke, pravopisne in pravorečne zmožnosti. Raziskava med drugim vključuje analizo aktivnosti za razvijanje ortografskih/pravopisnih bralnih spretnosti ter fonološkega in fonemičnega uzaveščanja. Raziskava je pokazala, da se to področje v učbenikih ne razvija v enaki meri in da opismenjevanje v tujem jeziku večinoma poteka nenačrtovano in nesistematično. V zaključku članka je podan predlog za bolj sistematičen pristop k razvijanju opismenjevanja v angleščini kot tujem jeziku.
Keywords: anglais; angleščina; compétence orthoépique; compétence orthographique; English; enseignement précoce; literacy; manuels de langue; osnovna šola; pismenost; pravopisna zmožnost; pravorečna zmožnost; primary school; taux d'alphabétisation; tuji jeziki; učbeniki; zgodnje učenje