Grassland bird species in mountain pastures Zaprikraj and Zapleč in the southern Julian Alps, Slovenia - Bordjan, Dejan (Acrocephalus, 2020)
Med 26. in 30. junijem 2005 smo na dveh planinah (Zaprikraj in Zapleč) v južnem delu Julijskih Alp, Slovenija, popisovali travniške ptice. Zaradi nepopolnega popisa (samo en obisk ploskve pozno v sezoni in brez nočnih popisov) je zabeležena gnezditvena gostota le groba ocena. Skupaj smo tako zabeležili 167 parov 12 vrst. Najštevilčnejši gnezdilk ista bili drevesna cipa Anthus trivialis (povprečna gostota 1,64 p/10 ha) in vriskarica A. spinoletta (1,60 /10 ha). Obe vrsti sta bili zabeleženi v vseh šestih višinskih pasovih. Najvišjo gnezditveno gostoto v posameznem višinskem pasu smo zabeležili pri rjavem srakoperju Lanius collurio (3,78 p/10 ha) in vriskarici (3,61 p/10 ha). Gnezditvena gostota večine vrst je bila na dobro ohranjenih traviščih omenjenih planin visoka v primerjavi z gostotami drugod po Sloveniji.Vse vrste so bile zabeležene na višjih nadmorskih višinah kot leta 1992 na istem območju, vendar še vedno v mejah višin drugod po Sloveniji. Gnezditvena gostota poljskega škrjanca Alauda arvensis se je nižala z nadmorsko višino. Medtem ko so bili repaljščica Saxicola rubetra, poljski škrjanec in rjavi srakoper pogostejši na bolj položnih pobočjih, sta obe vrsti cip izbirali različne strmine enako pogosto.
Keywords: birds; breeding density; gnezditvena gostota; grassland bird species; mountain pastures; ornitologija; ornitology; planine; ptice; travniške ptice