Jože Udovič in moderno podobje - Pavlič, Darja (Primerjalna književnost, 2012)
Pesnik in prevajalec Jože Udovič (1912-1986) je v svojih esejih o poeziji poudarjal spremenjeno vlogo metafor v moderni poeziji. Članek obravnava njegove poglede na moderno podobje, primerja različne definicije absolutnih in drznih metafor, v sklepnem delu pa z analizo izbranih metafor iz Udovičeve zbirke Ogledalo sanj pokaže, v čem je njihova drznost.
Keywords: Udovič, Jože, 1912-1986; slovenska poezija; literarno podobje; metafora; metaphor