Sekovska fara sv. Ane v Framu v prvi polovici 19. stoletja in mladi Pavel Turner - Ožinger, Anton (Studia Historica Slovenica, 2001)
Jožefinske reforme so ustvarile framsko faro, ki je s svojo trivialno šolo od leta 1810 naprej poleg župnije odločilno vplivala na vzgojo, izobrazbo in življenjsko usmeritev mladega Framčana Pavla Turnerja, saj gre za obdobje, ko so bili vpliv družine, šole in Cerkve bolj ekskluzivni, kakor v 20. stoletju ali danes. Pozitivno pa je bilo pri tem, da je to svojevrstno okolje znalo in zmoglo izjemne talente ne samo odkriti, ampak jim tudi omogočiti razvoj njihovih izjemnih sposobnosti: Turner vsekakor sodi mednje
Keywords: biografije; cerkvena zgodovina; fara Sv. Ane; Fram; kulturna zgodovina; Turner, Pavel