Globalna tržna usmerjenost in inovativnost kot dejavnika uspešnosti slovenskih podjetij - Jurše, Milan (Naše gospodarstvo, 2007)
V prispevku analiziramo značilnosti poslovanja slovenskih podjetij. Izbrali smo sistem dejavnikov, ki naj bi pripomogli k dolgoročnejši uspešnosti podjetij ob upoštevanju interesov širše družbe. Ti dejavniki so: globalna in tržna usmerjenost, inovativnost, proaktivnost, ambicioznost, zadovoljevanje interesov udeležencev podjetja in dolgoročna usmerjenost. Z anketo smo preverili povezavo teh dejavnikov z uspešnostjo, merjeno z dodano vrednostjo na zaposlenega v anketiranih podjetjih. Na podlagi ugotovitev predstavljamo predloge za izboljšanje načina poslovanja podjetij, s ciljem dosegati večjo dodano vrednost in s tem večjo uspešnost.
Keywords: marketing; Slovenia; Slovenija; podjetja; inovacije; inovativno poslovanje; trženje; mednarodni marketing; uspešnost poslovanja