Uspeh nestrankarskih kandidatov na lokalnih volitvah 2006 - Rogelj, Boštjan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2007)
Večina novinarskih analiz rezultatov lokalnih volitev 2006, poudarja velik uspeh nestrankarskih županskih kandidatov in svetniških list. S pričujočo raziskavo smo želeli ugotoviti, ali omenjena trditev drži, ali pa je le posledica nepričakovano dobrih rezultatov nekaterih neodvisnih kandidatov in list v posameznih občinah. V ospredju našega zanimanja so bila naslednja vprašanja: Ali smo bili dejansko priče pomembnemu preobratu v slovenskem političnem prostoru? Ali se lokalne volitve 2006 glede zastopanosti nestrankarskih list in županov bistveno razlikujejo od prejšnjih volitev? Ali obstajajo pomembne regionalne razlike med posameznimi predeli Slovenije glede zastopanosti nestrankarskih županov in svetniških list?
Keywords: politična geografija; election; volitve; lokalne volitve; kandidati; uspešnost; Slovenia; Slovenija