Analysis of precipitation quantities and trends from Pannonian and Peripannonian parts of Serbia - Milošević, Dragan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2013)
Analizirali smo letne in sezonske količine ter trende za 12 meteoroloških postaj v panonskemin obpanonskem delu Srbije za obdobje 1949-2010. Rezultati kažejo trend zmanjševanja padavin pozimi in spomladi ter trend porasta poleti in jeseni. Časovne serije letnih količin padavin kažejo porast padavin na večini preučevanih postaj in so posledica bolj namočenih let ter ekstremnih padavinskih dogodkov v zadnjih 15 letih. V preučevanem obdobju je bilo tudi 10 let z močno in ekstremno sušo s tendenco pojavljanja v več zaporednih letih. Dobro sliko o razporeditvi padavin je dala tudi metoda razvrščanjav skupine (cluster analiza).
Keywords: climatology; fizična geografija; klimatologija; klimatske spremembe; padavine; Panonska nižina; physical geography; Serbia; Srbija