Pred časom za časom - Šetinc, Lenart (Knjižnica, 1996)
Iz zakonske opredelitve vloge in nalog Narodne in univerzitetne knjižnice (dalje NUK) izhaja tudi, kdo so njeni uporabniki. NUK nudi storitve ne le uporabnikom obiskovalcem in uporabnikom prek komunikacijskih povezav, ampak tudi založnikom, knjižnicam, knjižničarski strokovni in celotni slovenski javnosti pa tudi tujim uporabnikom. Raziskava, ki je bila sklenjena v decembru 1995, je pokazala, da imajo slovenska javnost in uporabniki obiskovalci NUK-a izjemno pozitiven odnos do varovanja kulturne dediščine ter v veliki večini menijo, da država namenja za kulturo, znanost in izobraževanje premajhna sredstva. Obe skupini anketirancev izražata podporo izgradnji nove knjižnice in prenovi Plečnikovega NUK-a. Anketiranci iz vzorca slovenske javnosti 51,2 % uporabljajo knjižnice (največkrat za izposojo literature), 73,3 % jih meni, da je knjižnica predvsem informacijsko središče, le četrtina jih prepoznava knjižnico predvsem kot hranišče knjig. Anketirani uporabniki obiskovalci NUK-a visoko cenijo storitve te knjižnice, njihove kritične pripombe se nanašajo predvsem na prostorsko stisko in slabe pogoje dela v NUK-u. Raziskava je eno od pomembnih izhodišč za evalvacijo dela NUK-a.
Keywords: Narodna in univerzitetna knjižnica; National and University Library of Slovenia; Ljubljana; Raziskave; Evalvacija; Nacionalne knjižnice; Slovenia; Slovenija; Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana; knjižnični fondi; izposoja; uporabniki; iskanje informacij; referalna dejavnost