Aktualni izzivi ukrepa prepovedi približevanja določeni osebi, kraju ali območju - Banič, Margerita (Socialno delo, 2025)
Namena prispevka sta prikaz trenutne zakonodaje in njene implementacije na področju nasilja v družini in analiza ukrepa prepovedi približevanja. Interdisciplinarno povezovanje in iskanje novih rešitev za ukrepanje države proti nasilju v družini je nujno za zmanjševanje njegove intenzivnosti za zaprtimi vrati. Prispevek obravnava izbrane razlage iz sodne prakse, ki skupaj z implementacijo zakonodaje spreminjajo trende v praksi in posredno vplivajo na delo centrov za socialno delo. Vloga socialnega dela se pri reševanju problematike na individualni in sistemski ravni prepleta s sodnim premislekom, oboje skupaj pa slovenski strokovni javnosti zagotavlja celoten vpogled v institucionalno in zakonodajno stanje obravnavane problematike.
Keywords: centri za socialno delo; domestic violence; nasilje v družini; prevention; preventiva; sanctions; sankcije; social work centres; victim protection; zaščita žrtev