Tehnologija mamografij - Miklavčič, Lucijan (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Mamografija je specialna radiografska preiskava katere namen je diagnostika karcinoma dojke. S tehnične plati mora zagotoviti dobro kontrastno ločljivost sprememb v mehkih tkivih, dobro prostorsko ločljivost mikrokalcinacij in kontur nasploh (robovi, spikule); to dosežemo kadar je radiografski šum dovoljnizek, da v sliki ne zabriše teh podrobnosti morfološke vsebine.
Keywords: Body burden; diagnostika; dojke; Instrumentation; Mammography; mamografija; Radionuclide generators; rak (medicina); X-ray film; X-ray intensifying screens