Komično in politično v češkem gledališču po leti 1989 - Kunderová, Radka (Amfiteater (Ljubljana), 2024)
Članek preučuje medsebojno povezanost političnega in komičnega v češkem gledališču na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Opredeljuje raznolike pristope, ki so jih zagovorniki različnih gledaliških generacij uporabljali za razmislek o perečih vprašanjih postkomunistične družbe v prvih letih družbene tranzicije. Avtorica zagovarja tezo, da uprizarjanje političnega na repertoarjih čeških gledališč ni bilo v tako zelo podrejenem položaju, kot pogosto trdijo. Številni gledališki ustvarjalci srednje in najmlajše »postmoderne« generacije so v uprizoritvah poskušali kritično komentirati status quo. Enega od teh poskusov članek tudi podrobneje analizira, gre za izjemno predstavo Naši naši furianti (Naši naši ošabneži) Petra Lébla, ki so jo leta 1994 uprizorili v Gledališču na balustradi v Pragi.
Keywords: 1990-2000; comedy; Czech theatre; češko gledališče; Gledališče na balustradi; komedija; Naši naši furianti; Petr Lébi; Petr Lébl; political comedy; politično; post-communism; postkomunizem; slv; Theatre on the Balustrade