Kodeksi upravljanja kot instrument za še uspešnejše upravljanje javnih zavodov? - Primec, Andreja (Podjetje in delo, 2021)
Med ljudmi je opaziti naraščajoči trend ozaveščenosti o pomenu dobrega upravljanja v zasebnem in javnem sektorju. Upravljanje in povezane teme so postali izrecno in implicitno pomembna vprašanja za podjetja, vlado, politiko, stroko in ne nazadnje tudi za splošno javnost. Ker kodeksi preprečujejo ali znatno zmanjšujejo uporabo slabih praks pri korporativnem upravljanju, bi bilo smiselno razmisliti tudi o oblikovanju kodeksa korporativnega upravljanja v javnem sektorju. Za odločitev o enotnem kodeksu, ki bi vključeval vse osebe javnega prava, ali posameznem kodeksu, ki bi se nanašal le na javne zavode, bi bila potrebna temeljita analiza o trenutnem stanju delovanja javnih zavodov v Sloveniji (števila, velikosti, organiziranosti, strukture upravljanja itd.) in tudi širše (za posamezne (primerljive) osebe javnega prava).
Keywords: codes of corporate governance; codes of corporate governance of public law entities; corporate governance; javni sektor; javni zavodi; kodeksi korporativnega upravljanja; kodeksi korporativnega upravljanja za osebe javnega prava; korporativno upravljanje; public institutes; public sector