On the domination number and the total domination number of Fibonacci cubes - Saygi, Elif (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Fibonaccijeve kocke so posebni podgrafi hiperkock. Njihova dominantna števila in totalno dominantna števila se dobijo za nekaj majhnih dimenzij s pomočjo celoštevilskega linearnega programiranja. Za večje dimenzije so dane zgornje in spodnje meje za ta števila. V članku predstavimo polinome zgornjih in spodnjih stopenj za Fibonaccijeve kocke ki vsebujejo natančnejšo informacijo o stopnjah vseh točk. Z uporabo teh polinomov definiramo optimizacijske probleme, katerih rešitev daje boljše spodnje meje za dominantna števila in totalno dominantna števila Fibonaccijevih kock. Predstavimo tudi boljše zgornje meje za ta števila.
Keywords: celoštevilsko linearno programiranje; dominantno število; domination number; Fibonacci cubes; Fibonaccijeve kocke; integer linear programming; total domination number; totalno dominantno število