Characterization of lung cancer patients, their actual treatment and survival - Debevec, Lučka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Namen raziskave je bil ugotoviti značilnosti bolnikov s pljučnim rakom, ki so bili diagnosticirani na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo Golnik v letu 1996. Prav tako smo želeli ugotoviti, kolikšna je bila razlika med izbranim in dejanskim zdravljenjem ter kakšno je bilo preživetje bolnikov. Metode. Retrospektivno smo analizirali dokumentacijo 345 bolnikov, starih od 37 do 90 let (mediana 65), 285 moških in 60 žensk. Telesna zmogljivost (Karnofsky): VVV 80 pri 171 bolnikih, 60-80 pri 130 in ZZZ60 pri 44 bolnikih. Tumor smo mikroskopsko potrdili pri 97% bolnikov, z bronhoskopijopri 281, s transtorakalno igelno biopsijo pri 23, z biopsijo perifernih bezgavk pri 12, s citološko preiskavo sputuma pri 7, s citološko preiskavo plevralnega izliva pri 4, z biopsijo oddaljenih zasevkov pri 2, z mediastinoskopijo pri 1 in z obdukcijo pri 4 bolnikih. Histološko in/ali citološko smo dokazali: pri 131 bolnikih epidermoidni, 86 žlezni, pri 63 velikocelični, pri 51 drobnocelični, pri 1 nedrobnocelični in pri 2 bolnikih neopredeljeni karcinom. Klinični stadij pri nedrobnoceličnem raku je bil v 63 primerih stadij I, v 32 stadij II, v 48 stadij IIIA, v 59 stadij IIIB, v 77 stadij IV, v 2 primerih pa stadija ni bilo mogoče določiti. Pri bolnikih z drobnoceličnim rakom smo ugotovili v 24 primerih omejeno obliko bolezni, v 27 pa razširjeno bolezen. Rezultati. Dejansko onkološko zdravljenje je bilo drugačno kot izbrano zdravljenje pri 11% bolnikov. Primarno smo z obsevanjem zdravili 102 (30%) bolnika, z operacijo 77 (23%), s kemoterapijo 47 (14%) ter s podpornim zdravljenjem 111 (33%) bolnikov. Pri operiranih bolnikih je bilklinični stadij pravilno določen pri 46% bolnikov, prenizko ocenjen pri 44%ter previsoko ocenjen pri 10% bolnikov. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih)
Keywords: bolniki; Diagnosis; diagnostika; Lung Neoplasms; Neoplasm Staging; Novotvorba, stadij; Pljučne novotvorbe; pljučni rak; preživetje; Preživetje, analiza; rak (medicina); Retrospective Studies; Retrospektivne študije; Survival Analysis; Therapy