O subsidiarnosti upravno sodnega varstva - primer načelnega mnenja komisije za preprečevanje korupcije - Čebulj, Janez (Dignitas (Ljubljana), 2017)
V prispevku avtor opozarja na nekatere ustavnopravna vprašanja uporabe pravila subsidiarnosti upravnega spora pri zagotavljanju sodnega varstva na podlagi drugega odstavka 157. člena Ustave. Ustavnopravna vprašanja analizira na primeru načelnega mnenja Komisija za preprečevanje korupcije. Njegova sklepna ugotovitev je, da očitna neprilagojenost postopka pred sodiščem splošne pristojnosti v tovrstnih sporih na eni strani in v imenu tega postopka odrekanje sodnega varstva v postopku pred sodiščem v upravnem sporu pomeni, da zoper posamične akte iz drugega odstavka 157. člena Ustave, kadar se z njimi posega v osebnostne pravice, ni zagotovljeno učinkovito sodno varstvo. Če sodno varstvo ni učinkovito, je enako, kot da sploh ni zagotovljeno.
Keywords: administrative dispute; civil procedure; commission for the prevention of corruption; komisija za preprečevanje korupcije; načelno mnenje; osebnostne pravice; personality rigts; pravni postopek; principled opinion; subsidiarity; subsidiarnost; upravni spor