Didaktična poezija in njeno mesto v literarni zgodovini - Kavšek, Blaž (Slavistična revija, 2017)
V članku skozi prizmo literarnih zgodovin 19. stoletja in njihove percepcije stoletje starejšega literarnega spora med Leipzigom in Zürichom opazujem proces vzpostavitve odnosa do didaktične poezije, ki se je artikuliral v obdobju romantike. Glavne značilnosti tega odnosa ekstrapoliram iz literarnozgodovinske obravnave didaktične pesnitve Matije Antuna Relkovića Satir iliti divji čovik. Vzporejam jo z manifestom normativne poetike Johanna Christopha Gottscheda Versuch einer critischen Dichtkunst vor die Deutschen, s čimer opozorim, da pesnitev spada v obdobje, ki v svojem dojemanju literature ni kompatibilno z epistemološko zastavitvijo sodobnih branj didaktične poezije.
Keywords: "Satir iliti divji čovik"; 19. st.; didaktična pesnitev; epistemologija; epistemology; Gottsched, Johann Christoph, 1700-1766; hrvaška književnost; hrvaška poezija; neoklasicizem; pesnitve; Relković, Matija Antun, 1732-1798; Romanticism; romantika