Vloga shem certificiranja na področju trajnostnosti - Slak Piskar, Urban (Pravni letopis, 2025)
Sheme certificiranja na področju trajnostnosti imajo pomembno vlogo pri zniževanju transakcijskih stroškov, krepitvi zaupanja na trgu in omogočanju potrošnikom sprejemanja informiranih odločitev. Njihova učinkovitost pa je odvisna od meril za pridobitev certifikata ter verodostojnosti in neodvisnosti institucij, ki podeljujejo certifikate. V zadnjem desetletju so nepravilnosti in škandali omajali zaupanje v certifikacijske znake, kar je vodilo v povečano zakonodajno aktivnost Evropske unije. Osrednji izziv je tako imenovano zeleno zavajanje (angl. greenwashing), ko ponudniki potrošnikom sporočajo neresnične ali zavajajoče informacije o trajnostnosti njihovih produktov ali njih samih. Nova zakonodajna ureditev, predvsem Direktiva (EU) 2024/825 o krepitvi vloge potrošnikov za zeleni prehod in predlog direktive o zelenih trditvah, skuša urediti področje z dvotirno regulacijo trajnostnih in okoljskih shem certificiranja. Direktivi določata strožje pogoje za zasnovo, izvajanje in nadzor shem ter prenašata večje breme na ponudnike v zvezi z utemeljevanjem okoljskih trditev. Kljub temu ostajajo odprta vprašanja glede razmejitve pristojnosti in meril za klasifikacijo znakov ter izzivi pri zagotavljanju transparentnosti in preprečevanju eko-oportunizma.
Keywords: certification schemes; consumer protection; environmental claims; environmental labels; greenwashing; informacijska asimetrija; information asymmetry; nelojalna konkurenca; okoljske trditve; okoljski znaki; sheme certificiranja; sustainability; Trajnostni razvoj; trajnostnost; transparency; transparentnost; unfair competition; Varstvo okolja; Varstvo potrošnikov; zeleno zavajanje